V.Daujotytė apie M.Martinaitį: jis siekė teisingumo visa kūryba ir visu gyvenimu

Velionis poetas Marcelijus Martinaitis buvo Sąjūdžio žmogus, didis kūrėjas ir didi asmenybė, siekęs teisingumo kūryba ir gyvenimu, sako lietuvių literatūros tyrinėtoja profesorė Viktorija Daujotytė-Pakerienė.

„Netekome didelio poeto ir didelio žmogaus – žmogaus, kuris labai seniai, savo viename iš ankstyvųjų eilėraščių „Motina žemė” ištarė tokius žodžius: „Teisingumo nieks kaip arklo man iš rankų neišmuš”. Iš „Saulės grąžos” yra šis eilėraštis – iš ankstyvojo rinkinio. Jei žmogus taip anksti gali pavadinti eilėraštį „Motina žemė” ir kai gali pasakyti taip apie teisingumą, tai rodo, koks tai buvo žmogus”, – apie poetą BNS kalbėjo V.Daujotytė.
„Jis to teisingumo siekė visa savo kūryba, visu gyvenimu. Buvo vienas iš tų, kurie priėjo 1988-ųjų metų ribą ir drąsiai atsistojo ten, kur turėjo atsistoti: Sąjūdžio žmogus, Sąjūdžio veikėjas ir vienas iš tų nedaugelio žmonių, kurie tada, kai, atrodo, jau buvo laimėta, už ką buvo kovota, vėl grįžo į Lietuvių literatūros katedrą, savo darbą, nenorėjęs nieko iš to, kas buvo jau duoda tarsi galimybė pasinaudoti – grįžęs į savo kūrybą”, – prisimena literatūrologė.

Jos teigimu, poeto sukurtas garsusis veikėjas Kukutis – nemirtingas personažas.
„Kūrybos centru ir kūrybos esme laikau M.Martinaičio atvertus labai gilius prigimtosios kultūros klodus: iš tos patirties, iš to gyvenimo – ne tik graudumo, bet ir karnavališkumo – sukurtą jo nemirtingąjį Kukutį. Galiu pasakyti, kad M.Martinaitis yra poetas, kuris sukūrė nemirtingą savo poezijos veikėją”, – teigė V.Daujotytė.
M.Martinaičio gyvybė užgeso penktadienio vakarą. Jis buvo poetas, eseistas ir vertėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Visas straipsnis: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vdaujotyte-apie-mmartinaiti-jis-sieke-teisingumo-visa-kuryba-ir-visu-gyvenimu.d?id=61081357

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →