Kaip NEC savo klaidas taiso

Praėjusią savaitę „Dialogas“ (Nr. 11) išspausdino lietuvių kalbos mokytojos ekspertės, LKLMS valdybos narės Reginos Dilienės straipsnį „Slaptos dokumentų metamorfozės“. Savo tekste autorė atskleidė sumaištį keliančią padėtį – atsakingieji tyliai kaitalioja 2013 metų lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos vykdymo instrukciją. Tai, be kita ko, sukelia teisinių kazusų (juos mokytoja savo straipsnyje taip pat įvardija).

Natūralu, kad tokie dokumentų koregavimo metodai, – kai įskaita jau čia pat, kai abiturientai su įskaitos programa ir vykdymo instrukcija yra pasirašytinai supažindinti prieš tris mėnesius, – mokytojus gerokai trikdo.

„Dokumentų metamorfozės nesiliauja, – rašo R.Dilienė, – mokyklų vadovams, norintiems pasiaiškinti įskaitos vykdymo ir teisines peripetijas, NEC asmeniškai ir labai laisvai interpretuoja dokumentus, tikėtina, kad bus padaryta ir prieš įskaitą paskelbta dar ne viena esminė pataisa.

Bet ar taip galima? Ar teisėta? Tad gal laikas, kad tiek teisininkai, tiek ŠMM ir NEC valdininkai atsakytų į esminius klausimus:

• Ar turi teisę moksleivis ir jo mokytojas įskaitą vykdyti pagal tuos dokumentus, su kuriais jis buvo supažindintas, kaip reikalaujama, prieš 3 mėnesius?

• Jei ne, – ką daryti su mokinių parašais ir kada turi įvykti supažindinimas su tikrąja Įskaitos programa bei Vykdymo instrukcija? Kaip visa tai turi būti fiksuojama?“

Straipsnio autorės suformuluotus klausimus „Dialogas“ pateikė Nacionaliniam egzaminų centrui (NEC) bei Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).

NEC atsakymas – „Dialoge“: http://www.dialogas.com/laikrastis/2013/12/kaip-nec-savo-klaidas-taiso/

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →

6 Comments on “Kaip NEC savo klaidas taiso”

  1. Bet kokia tyla Lituanistų avily. Atrodo, kad niekas nei laikraščių skaito, nei su kuo bendrauja, jokio skambtelėjimo.

  2. Atsakymas, kaip visada, protingas, „Dialoge”. Jūs nė vienas tokio lygio nepasieksite, kolegos: esate patenkiname pasiekimų lygmenyje. O iki aukščiausiojo oi kaip toli… Kai jį pasieksite, galėsite dirbti NEC.

Komentarai Išjungti.