Į mokyklas grįžta lažas: lituanistai abiturientų klausys 10 valandų

10 valandų lažo. Taip lituanistai vertina naują dvyliktokų lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos laikymo tvarką, pagal kurią per dieną jie nemokamai turės dirbti 10 ir daugiau valandų.
Darbo inspektorių teigimu, už viršvalandžius turi būti mokama. Švietimo ir mokslo ministerija pripažįsta, kad dauguma mokyklų tam pinigų neturi ir siūlo už ilgesnes darbo valandas prašyti laisvadienių.
Pedagogų nepasitenkinimą sukėlė nauja lietuvių kalbos ir literatūros įskaitų laikymo tvarka.
„Niekas neskubėjo informuoti mokytojų, kad šįmet lietuvių kalbos ir literatūros įskaita pakeista iš esmės – įskaitos laikas kiekvienam mokiniui pailgėja net 5 minutėmis, o įskaitos vykdytojams, vertintojams ir egzaminuotojams darbo diena virsta 10,5 val. nemokamu lažu“, – piktinasi Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos valdybos narė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Regina Dilienė. Ankstesniais metais mokinio kalbėjimas trukdavo 10 minučių, tad ir visa įskaita trukdavo trumpiau.
Pasak R. Dilienės, mokytojas per dieną turės išklausyti 30 mokinių. Vienam mokiniui skiriama 15 minučių. Šįmet mokytojas turės ne tik klausytis mokinio kalbos, jį klausinėti, bet kartu ir įvertinti – pokalbio metu kalbėseną turės vertinti žymėdamas pastabas specialioje skalėje. Ankstesniais metais abiturientus vertindavo kitas mokytojas. „Neetiška, kai klausai mokinio ir tuo pat metu žymiesi jo klaidas“, – mano R. Dilienė.
Įskaitos metu kas dvi valandas privaloma ne mažesnė kaip pusės valandos pertrauka, taip pat priklauso valandos pietų pertrauka. Mokytojas turi ateiti likus pusvalandžiui iki įskaitos, po įskaitos lieka tvarkyti dokumentų. Taip daliai lituanistų įskaitų laikymo dienomis teks dirbti daugiau nei 10 valandų.
„Mūsų atlyginimas šįmet niekuo nesiskiria. Be to, šįmet įvestas ir išankstinis įskaitos vertinimas – kiekvieno vaiko kalbą turi iš anksto įvertinti trijų taškų skalėje. Niekas tam neduoda nei laiko, nei pinigų. Taip lituanistai tikrai išnaudojami. Teoriškai turėtų mokėti už viršvalandžius. Kai klausiame, ministerija atsako, kad mokyklų reikalas tai išspręsti. Bet rašant dokumentus irgi reikia galvoti, negalima kažkam prikurti darbų, o kažkam kitam galvoti, kaip už darbus sumokėti. Taip gyvenime neturėtų būti – neturi pinigučių, nėra ir juokučių“, – vaizdingai kalbėjo mokytoja ekspertė.
Ji piktinasi, kad apie naują įskaitų tvarką mokytojai nebuvo informuoti – apie naujoves sužinojo internete. R. Dilienės teigimu, dar niekada požiūris į lituanistu nebuvo toks atvirai pasityčiojantis, išnaudotojiškas ir neteisinis.
Problemų kelia ir dešimtokų įskaitos – čia numatyti du išankstiniai vertinimai. Šįmet dešimtokų nemokanti R. Dilienė juos turėjo vertinti ne savo pamokų metu ir už tai negavo nė cento. „Tikrai nė vieno dalyko mokytojai nėra stumiami į tokią beviltišką padėtį kaip lituanistai. Pavyzdžiui, kitų kalbų įskaitos metu mokytojai mokinius tik vertina, bet nekalbina, jų darbo laikas neviršija ne tik sveiko proto ribų, bet ir darbo įstatymų. Ar dar maža argumentų, kad pradėtas lituanistų genocidas? Įdomu, kas jo užsakovas?, – retoriškai klausia mokytoja ekspertė.
Viceministrė siūlo problemą spręsti laisvadieniais
Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė tvirtina, kad kiekvieno mokytojo skundas svarbus ir į visas pastabas kitąmet žada reaguoti. Šįmet pedagogams ministerija tegali pasiūlyti mokyklų vadovų prašyti laisvadienio.
„Jeigu mokytojai sakys, kad kalbėjimo laikas per ilgas, tikrai galėsime grįžti prie trumpesnio laiko. Kita vertus, įskaita laikoma per moksleivių atostogas, tam skirtos dvi dienos. Kitąmet galvojame tam skirti tris dienas, tokiu atveju nereikėtų vieną dieną sugaišti tiek daug valandų. Manau, mokykla šį klausimą gali išspręsti. Jeigu mokytojas turi tam tikrą savaitinį valandų skaičių, tačiau per tas dvi dienas atidirba daugiau, tada mokyklos vadovai jam gali suteikti laisvų dienų“, – DELFI aiškino G. Krasauskienė.
G. Krasauskienė pripažino problemą, kad dažnai mokyklos mokėti už viršvalandžius neturi lėšų. Viceministrės manymu, jeigu mokykla didelė ir joje pakanka lituanistų, galima daryti daugiau mažesnių grupelių. Taip įskaitų laikymo laikas sutrumpėtų.
Pasak G. Krasauskienės, šįmet įskaitų laikas pailgintas, nes kartais mokiniams pritrūksta laiko atskleisti temą, kuriai ilgai ruošėsi. „Tačiau mokinys nebūtinai tiek turi šnekėti. Jis gali šnekėti 8, 10 ar 12 minučių, svarbu, kad ne mažiau 4 minutes, nes taip įskaitos negautų“, – aiškina viceministrė.

Turi mokėti už viršvalandžius
„Jeigu mokytojai mano, kad yra kažkokių pažeidimų ar jiems reikia konsultacijų, prašome kreiptis pas mus – teisininkai išsiaiškins situaciją ir pakonsultuos“, – sako vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Arūnas Lupeika.
Darbo inspektorių teigimu, mokytojams taip pat galioja Darbo kodeksas. Vyriausybės nutarimu, mokytojams nustatytas sutrumpintas darbo laikas: jie dirba 36 valandas per savaitę. Ministro įsakymu, pavadavimo metu mokytojas per savaitę gali dirbti iki 40 valandų.
Jeigu darbo trukmė viršija grafikuose numatytą darbo laiką, tai laikoma viršvalandiniu darbu. Už viršvalandžius turi būti mokama pusantro karto daugiau. Kaip DELFI aiškino Valstybinėje darbo inspekcijoje, jei mokytojai dirbs daugiau, nei priklauso, turi kreiptis į mokyklos administraciją dėl papildomo atlygio. Jeigu už viršvalandžius atlyginama nebus, mokytojai gali kreiptis į darbo inspektorius arba Darbo ginčų komisiją.
Su viršvalandžiais darbuotojas per dieną gali dirbti iki 12 valandų, tačiau per dvi dienas viršvalandžiai gali sudaryti ne daugiau kaip 4 valandas.

Straipsnio nuoroda: http://www.delfi.lt/news/daily/education/i-mokyklas-grizta-lazas-lituanistai-abiturientu-klausys-10-valandu.d?id=60911385#ixzz2Nc1MVFiM

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →

28 Comments on “Į mokyklas grįžta lažas: lituanistai abiturientų klausys 10 valandų”

  1. Mieli bičiuliai lituanistai,tikėkimės,kad kada nors bus atsisakyta šios kvailos įskaitos.Visų dalykų mokytojai tik testuoja mokinius,neugdo jų viešojo kalbėjimo įgūdžių,o mes kaip atpirkimo ožiai tempiame šią naštą.Ir liūdna,kad ji beprasmė,nes mokiniams nerūpi,kad tu nori juos išmokyti.Jie slysta lengviausiu keliu-nusirašo,montuoja,perka,samdo ir …juokiasi.Gal pradėkim nebekreipt dėmesio,jei tokia aukščiau sėdinčių ” ponų” politika,tai ir mes juokimes iš jų kvailumo ir susireikšminimo,kaip jie dirba…kokie jie gudručiai.

  2. Gerbiami kolegos.Nereikia mūsų lyginti su ,,liktarnom”.Žinau ,kas tai.10 metų prie jos mokiausi,regėjimą susigadinau.Tikiuosi ,buvote Rumšiškėse,matėte Smetonos laikų kaimo mokyklą ir mokytojo butą su visais ,,rakandais”?Tas kaimo ,,liktarna”gyveno ,praktiškai,prabangiai…O mes…

  3. Teisingai, Rasuole, mes jau nebe liktarnos 🙂 Mums reikia gyventi čia ir dabar 🙂

  4. Nenoriu būti,, šviesuliu”,noriu būti darbuotoja ,mama ,piliete,kuri už savo darbą gauna teisingą atlygį.,,Kvietkų”nelaukiu,vazų-tuo labiau.Mano vaikai ne gyvuliai ir ne mutantai,tokių daiktų neės.Aš-taip pat.

  5. Aš norėčiau pritarti Lauryno minčiai, kad didelės problemos čia nėra , pirmiausia reikėtų pakeisti požiūrį – liautis piktintis, o atrasti gerųjų kalbos įskaitos pusių. Ne visi mokiniai tas kalbas nusiperka, bent jau maniškiai (dauguma) tikrai rašė patys. Beje, manau, kad gerai pasiruošęs kalbai silpnesnis mokinukas turi šansą išlaikyti ar šiek tiek geriau išlaikyti brandos egzaminą. Ir nesilyginkime su kitų dalykų mokytojais, juk lituanistai nuo seno vadinami tais šviesuliais,apie kuriuos sukasi didžioji dalis mokyklos gyvenimo. Daugiau pozityvo, daugiau šypsenų ir pavasaris tikrai ateis ne tik į mūsų kiemą, bet ir į širdis.

  6. Mieloji, manau, jog čia pavaduotojo ugdymui reikalas.Pas mus viską paruošia jis, dar direktorius patikrina, tada pasirašome mes ir supažindiname mokinius.Patalpą,priemones taip pat ruošia jis.

  7. Mokytojai Reginai Dilienei.Pastaba straipsniui .Kas Jūsų mokykloje sudarinėja mokinių atsakinėjimo grafikus?Pas mus mes,mokantys mokytojai.Po pamokų,niekas mums to neapmoka.Sudariau sąrašą,nežinau ar rytoj reiks už popierių ir dažus mokėti iš savo kišenės?O kaip kitose mokyklose būna?

  8. Vilmai.Mano kolegė galvoja,kad toks lituanistų likimas.Ji nuolanki.Jauna dar…O aš manau,kad jeigu darbuotojas dirba,tai darbas turi būti atlyginamas sąžiningai.Tiek,kiek dirbama ,gaištama laiko..Lituanistams už ruošimą įskaitoms ir egzaminams turi būti mokama atskirai.Daug daugiau.Kitiems mokytojams ,kurie ruošia mokinius egzaminams irgi turi būti sumokama .

  9. @DaliaB.
    Juk aiškiai parašyta, kad mokęs mokytojas surašo tuos taškus įskaitos vykdymo metu, o jeigu mokęs mokytojas neegzaminuoja, jis taškus surašo iki įskaitos vykdymo dienos ir atiduoda vertinimo komisijai.

  10. Ir mums reikia tas penkias dieneles savo sąskaita imti…Tik kažkodėl apie galimybę pailsėti įskaitų ar egzaminų metu niekas net nekalba…Kita vertus, kodėl turėčiau ilsėtis savo sąskaita, kai visus metus nepakeliu galvos nuo sąsiuvinių, testų ir visokių kitokių marazmų. O kolegos, privilegijuotieji kitų dalykų mokytojai, mokyklėlės duris ramiausiai uždaro apie pirmą valandą ir iki kitos dienos visai pamiršta, kur dirba… Toks gyvenimas, mielieji. Matyt, teisybės nėra, nebuvo ir nebus. Nenukabinkim nosies (čia labiausiai raminu pati save), pavasaris greitai…

  11. Neįsivaizduoju… Kol nemačiau protokolų, tol nieko negaliu pasakyti. Bet gal egzaminuotojas ir vertintojas pildys tą patį lapą? Egzaminuotojas užpildo pasiruošimo kalbai skiltis, o įskaitos dienos kalbėjimo taškus surašo tame pačiame lape vertintojas?..
    .

  12. Kolegos, aš niekaip nesuprantu, kaip vertins abituriento pasiruošimą kalbai jo nemokęs mokytojas. Juk tokiu atveju jo ir mokiusio mokytojo vertinimai nevienodi, skiriasi taškų skaičius: 17t. ir 20t. Bus vedamas vidurkis, ar kaip. O gal aš vis dar kažko nesuprantu…

  13. šiandien gavome dviejų rūšių protokolus. Nesuprantu, ar abu reiks pildyt? Kaip po to rasti bendrą 20 taškų sumą? Ai, jau nieko nesuprantu, padėkit nabagėlei…

  14. Na, ne visi mokiniai perka. Absoliuti dauguma patys rašo. O pardavinėja ne tik mokytojai, studentai, bet ir mokiniai.

  15. Visa Lietuva juokiasi iš šių kalbėjimų: mokiniai iškala(ar nupirkę, ar patys sukūrę), ateina ir atpila.Prasmė? Jokios.Kadangi manęs nepriėmė į taisymus(kažkada pasakojau), tai siūlau nevykti taisyti darbų( ypač tie’, kuriems prastas susisiekimas ir pan.).Čia ne prievarta.žinoma, kvailai kalbu, bet kyla tokių minčių.

  16. Galvojau ir aš rašyti straipsnį _ Don Kichoto šokis absurdo teatro scenoje. Ačiū Reginai. Man pats baisiausias absurdas – dešimtokų trietapis vertinimas. Negi šių įskaitų išradėjai (krikštamotės ir krikštatėviai) nemato plyštančio nuo skelbimų interneto: pirk kokią tik nori potemę ir dargi pasirūpinama, kad ta pati mokykla dviejų vienodų negautų. O tu, menkas žemės kurmi, lituaniste, trumpink savo gyvenimą po jas besiknaisiodamas, nes mes tau tavo profesijos neparinkome. Pats pasirinkai… Įdomu, kiek tas tyčiojimasis gali tęstis…

  17. Pas mus ne mokamus viršvalandžius gausime už darbą ,o privalome imti 5 poilsio dienas…Na nemokamų atostogų .Iki rugsėjo.Patarkite,ministerijos valdininkai,kada imti?

  18. @Zina Kuncienė
    Užtat miesto gimnazijos autobusiukų neturi – yra kaimams priskirti autobusiukai ir jie per atostogas nevažiuoja.

  19. Na kai dirbau kaimo mokykloje, dar penai, autobusiukas visada atveždavo ir po įskaitos išvežiodavo mokinius. Taip kad tai tik nuo mokyklos priklauso.

  20. Nematau problemos – paklausysim išmintingų ir argumentuotų samprotavimų tam tikra tema, pakalbėsim su išeinančiais abiturientais – juk daugiau jų kaip ir nesutiksim…, galų gale gausim KVIETKŲ. (Aš saviškiams paliepiau dar ir dvi vazas padovanot). 😀 O ir šiaip – mokytojas – juk ne dėl algos dirba, o iš idėjos, iš entuziazmo, Dievo paskatos ir ūpo. Tikiuosi, potekstėje ironiją ir sarkazmą įskaitėte… 🙂

  21. Žinote, mane ši įskaita pradeda linksminti. Pereinu į kitą fazę 😀
    Gyva eilė – protinga išeitis.

  22. @Petras Gedvilas
    O aš ketinu pasinaudoti tuo viceministrės nusikalbėjimu ir mano mokiniai eis gyva eile – vienas baigia, išeina ir pakviečia kitą. Sudariau neoficialų sąrašą, kur kalbėjimui skyriau 10 min. :), nes aišku, kad siūlymas PRAŠYTI laisvų dienų yra absurdiškas.
    Tikrai vertingas pastebėjimas apie kaimo gimnazijas ir kaimo vaikus – per atostogas geltonieji nekursuoja 🙁 Ir anksčiau ne kartą buvo, kad kaimo vaikai į įskaitą smarkiai vėlavo.

  23. Mane tai stebina super naivūs viceministrės pasamprotavimai:

    „Tačiau mokinys nebūtinai tiek turi šnekėti. Jis gali šnekėti 8, 10 ar 12 minučių, svarbu, kad ne mažiau 4 minutes, nes taip įskaitos negautų“

    Akivaizdu, kad tokius naivius žodžius sako žmogus, nedirbantis mokykloje ir nuo jos nutolęs.
    Viceministrei derėtų išsiaiškinti, kad mokiniai atsakinėja pagal grafiką, kiekvienam skirta išbūti atsakinėjimo patalpoje 15 minučių, nejau taip naiviai manoma, kad mokinys pakalbės 8 minutes ir iškart bus įleistas kitas?…
    Viceministrė nežino ir to, kad įskaitos metu yra kalbama, o ne šnekama…
    Ir apie tuos laisvadienius gryni vėjai. Kada viceministrė juos man pasiūlytų pasiimti?..

    Be to, pagalvokite ir apie kaimo gimnazijas. Ar tas dienas kursuos geltonieji autobusiukai? Kokia situacija abituriento, kuriam kalbėti tereikės tik pavakariais?..

  24. Ačiū Reginai Dilienei už įžvalgumą ir drąsą.Retai moteriai( merginai) Dievulis davė ir drėbtelėjo.

Komentarai Išjungti.