Žydų mokyklos direktorius: lenkai daro klaidą dėl lietuvių kalbos

Vilniaus Šalomo Aleichemo gimnazijos direktorius Miša Jakobas įsitikinęs, kad dėl lietuvių kalbos mokymo protestuojančios tautinės mažumos daro klaidą. M. Jakobas aiškina, kad žydai dar prieš 20 metų suvokė privalantys nepriekaištingai mokėti lietuvių kalbą, jei savo ateitį sieja su Lietuva.

Prie 1989 m. įkurtos žydų mokyklos ištakų buvęs M. Jakobas prieš daugiau nei 20 metų apsisprendė: mokinius reikia gerai išmokyti lietuvių kalbos. „Mūsų unikalumas – pas mus nėra valstybinės lietuvių kalbos – pas mus lietuvių gimtoji kalba. Vaikai lietuvių kalbos mokosi kaip gimtosios, mums nedaromos jokios išimtys kaip kitų tautinių mažumų mokykloms“, – DELFI pasakojo M. Jakobas.

Tokį sprendimą jis vadina „vienu iš protingo žydo žingsnių“. Pasak M. Jakobo, kuriantis mokyklai buvo kilęs klausimas: ar visų dalykų mokytis rusų kalba, nes dauguma Vilniaus žydų kalba rusiškai, ar visko mokytis lietuviškai. Iš pradžių formavo po dvi klases: vieną lietuvišką, kitą – rusišką. Ilgainiui daugėjant mokinių, nuspręsta sujungti klases ir mokytis lietuviškai.

„Dėl to dabar neturime jokių problemų. Pas mus lietuvių kalba ir literatūra dėstoma stipriai, turime gerų pasiekimų. Nelengva – daug vaikų namuose kalba rusiškai, didelis krūvis tenka mokytojams, bet įveikiame sunkumus ir išmokome. Mūsų vaikai labai gerai laiko lietuvių egzaminus – yra atvejis, kai mūsų auklėtinis gavo 100 balų“, – aiškino M. Jakobas.

Baigę gimnaziją, vaikai išeina su keturių kalbų žiniomis: lietuvių, anglų, hebrajų ir rusų.

„Visą laiką sakau tėvams: jeigu norite, kad vaikas padarytų karjerą, jei siejate savo gyvenimą su Lietuva, turite žinoti keletą svarbių dalykų: pirmiausia turite nepriekaištingai mokėti šalies kalbą. Jei ateisi pas geros įmonės vadovą ir pradėsi, atsiprašau, mekenti, parašysi pareiškimą su klaidomis, nemokėsi sakinio suregzti, vadovas turi teisę sakyti „eik lauk“, – dėsto M. Jakobas.

Antras direktoriaus įsakas tėvams – gerai mokėti užsienio kalbą, trečias – turėti loginį mąstymą.

Gėda, tačiau daug kas lietuviškai kalba blogai

Žydų mokyklos direktorius nepalaiko dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino vienodinimo besipriešinančių ir nuolaidų prašančių tautinių mažumų. To daugiausia siekia Lietuvos lenkai.

„Tenepyksta kitų tautinių mažumų mokyklų atstovai – aš manau, kad jie daro klaidą. Nuolaidos visada lieka nuolaidomis, vis tiek anksčiau ar vėliau šalies, kurioje gyveni, kalbą reikia mokėti puikiai. Kai vieniems darai nuolaidą, o kitiems ne, vyksta kiršinimas, kyla nepasitenkinimas“, – mano gimnazijos direktorius.

Pasak M. Jakobo, dabar jau lietuvių gimnazistai keiksnoja valdžią: vieniems leista padaryti 100, kitiems – 10 klaidų. M. Jakobo manymu, šį klausimą reikėjo spręsti gerokai anksčiau. „O dabar matome, kad blogai, ir viską norime padaryti greitai – nepasiseks. (…) Pasakykime atvirai: faktas, kad daug kas pas mus lietuviškai kalba blogai. Ir mūsų politikai, ir kultūros atstovai. Ir tai gėda“, – rėžia pašnekovas.

Jis pateikia Izraelio pavyzdį: šioje šalyje gali būti žvaigžde, turėti daug proto, tačiau jei nemoki vietinės kalbos, niekas su tavimi nekalbės.

Lietuvoje jau kurį laiką netyla diskusijos dėl lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino. Valdančioji koalicija nusileido Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimams ir tautinių mažumų moksleiviams dar labiau nei jau buvo nuspręsta anksčiau palengvino lietuvių kalbos egzaminą. Formaliai visi abiturientai laikys vienodą egzaminą, tačiau praktikoje tautinių mažumų abiturientai rašys šimtu žodžių trumpesnį rašinį, galės padaryti kur kas daugiau klaidų. Dalies pedagogų teigimu, lietuviai dėl to bus diskriminuojami.

Švietimo ir mokslo ministro įsakymo, kuriuo buvo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, teisėtumą nagrinės Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Straipsnio nuoroda: http://www.delfi.lt/news/daily/education/zydu-mokyklos-direktorius-lenkai-daro-klaida-del-lietuviu-kalbos.d?id=60865567

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →

One Comment on “Žydų mokyklos direktorius: lenkai daro klaidą dėl lietuvių kalbos”

Komentarai Išjungti.